2013. május 8., szerda

Wordpress: zárt oldal létrehozása + egyedi belépő oldal

Újabb Wordpress problémamegoldások következnek!


Ha online tanfolyamot indítasz, és Wordpress felületet használsz arra, hogy elhelyezd a leckéket, akkor nyilvánvalóan a lényeg, hogy ne láthassa akárki azokat az oldalakat, csak a résztvevők.

A tanfolyam anyagához létre kell hozni egy aloldalt a Softaculousban, és külön Wordpresst telepíteni:
pl. honlap neve: kiskutya.hu
Akkor létrehozunk egy ilyet: kiskutya.hu/oktatas - ezen tehát külön Wordpress lesz telepítve, azaz a főoldaltól teljesen függetlenül szerkeszthető, más sablon lehet hozzá stb.

Az alábbi képet egy másik posztból vettem kölcsön, ott pont arról volt szó, hogy főoldalas WP-telepítésnél a pirossal jelölt maradjon üresen. Az aloldalas telepítésnél viszont pont hogy ki kell tölteni, a beírt név lesz az aloldal neve (fenti példa: oktatas).



A honlapnak ez az aloldala láthatatlan lesz, csak azok fogják látni, akik regisztrálnak oda, és belépnek.

A Vezérlőpultban a Beállítások / Olvasásnál jelöljük be a "Megtiltjuk a kereső motoroknak, hogy bejárják az oldalunkat" opciót! Így optimális esetben a Google nem fogja nézni ezeket az oldalakat.

(Ezt akkor is érdemes bejelölni, amikor még csak félkész oldalunk van, mert ellenkező esetben a Google indexeli a félkész oldalakat, és az elég hülyén mutat kereséskor a találatok között.)

Töltsük le az Authenticator nevű bővítményt! Utána más teendőnk nincs is vele, mint hogy bekapcsoljuk. Ezután az adott oldal linkjét beírva a beléptető oldal jelenik meg, így valóban csak azok fogják látni az oldalakat, akik regisztráltak és be tudnak lépni.

Nem lehet egyszerűbben?

Az első ötletem az volt, hogy mi van, ha egyszerűen csak jelszóval védem le az oldalakat. Ezt egyenként meg lehet csinálni minden oldallal.
Amiért ez nem jó:
  • Így sokkal könnyebben juthatnak hozzá az anyaghoz illetéktelenek.
  • Másrészt ha csak jelszó védi az oldalt, akkor belépés (=regisztráció) nélkül nem lehet jól megoldani a hozzászólást. Persze így is hozzá lehet szólni, de akkor mindig egyenként be kell írni a nevet, e-mail címet, nagyobb az esély rá, hogy az emberek elfelejtik, hogy korábban mit írtak be, és így átláthatatlanná válik egy idő után, hogy ki kicsoda, ki mit írt. Vagy egyszerűen nem is szólnak hozzá, mert kényelmetlen állandóan beírogatni az adatokat.
Egy másik nagyon hasznos bővítmény a belépési oldal módosításában segít, ez pedig a Pie Register. Ha letöltöd, és bekapcsolod, a vezérlőpulton külön menüpontként jelenik meg.

Mit kezdhetsz vele?
A teljesség igénye nélkül:
  • lehetővé teszi, hogy a regisztrálók azonnal a saját jelszavukkal regisztráljanak, ne kelljen a Wordpress által először elküldött krikszkraksszal kínlódniuk
  • jelszóerősség-mérőt lehet kitenni
  • saját logót lehet feltölteni a Wordpress logó helyett
  • Paypal-fizetéshez lehet kötni a regisztrációt
  • e-mail megerősítést lehet kérni
  • regisztrációkat admin jóváhagyásától függővé lehet tenni
  • plusz adatmezőket lehet kitenni (pl. vezetéknév, keresztnév külön, magadról, weboldal stb.)
Szóval igen hasznos kis plugin.


1 megjegyzés:

Van véleményed? Ne tartsd magadban, oszd meg velem, velünk! KÖSZI :)